J.F.E. ten Klooster (1873-1940) – Toekoe Radja Brahim (1927) – Tekening – 23 x 18 cm – Gesigneerd en gedateerd – Prijs: 750,– euro
Johannes ten Klooster werd geboren in Kudus op Java. Zijn vader was een Nederlander en zijn moeder was van Javaans/Chinese afkomst. Johannes werd opgeleid in Nederland. Van 1897 tot 1914 werkte hij als officier in het leger en werd gestationeerd in Java, Sumatra en Nieuw-Guinea. Hij had echter altijd de ambitie om kunstenaar te worden. Pas na zijn terugkomst in Nederland ging hij zich vanaf 1919 volledig wijden aan de kunst. Hij was schilder, tekenaar en graficus. In Nederland woonde hij in Den Haag en vanaf 1915 in Veere. Tussen 1920 en 1940 wist hij een uniek oeuvre op te bouwen waarmee hij grote faam verwierf. In zijn tijd was Johannes Ten Klooster een succesvol kunstenaar en zijn werk werd door diverse musea aangekocht. Zijn werk is vertegenwoordigd in de collectie van het Rijkmuseum Amsterdam (Prentenkabinet), het Tropenmuseum Amsterdam en het British Museum te Londen.
De tekeningen van Ten Klooster uit Nederlands-Indie zijn unieke documenten van een belangrijke periode uit de Nederlandse geschiedenis. Zijn Indisch oeuvre vormt behalve een artistiek ook een sociaal document.