Albert Fiks (1908-1945) – Bloemstilleven 1933

Terug



Albert Fiks (1908-1945) – Bloemstilleven – Olieverf – 41 x 29 cm – Gesigneerd en gedat. 1933 – VERKOCHT AAN MUSEUM FLEHITE AMERSFOORT

Albert Fiks, die reeds op 37-jarige leeftijd overleed, was een veelzijdig en talentvol kunstenaar. Zijn oeuvre is klein maar van hoge en bijzondere kwaliteit. Hij woonde en werkte het grootste deel van zijn leven in Amersfoort en Laren en liet zich inspireren door de artistieke ontwikkelingen van zijn tijd. De jonge Albert Fiks had een passie en aanleg voor tekenen. In 1926 werd hij lid van de Amersfoortsche Kunstkring waar hij in contact kwam met diverse kunstenaars (o.a. Jakob Nieweg). Hij viel op door zijn opmerkelijke talent en werd gestimuleerd om zich verder te ontwikkelen. Nieweg bracht hem in contact met de kunstenaar Thijs Rinsema uit Drachten, die hem enthousiast maakte voor het kubisme. Later raakte hij bevriend met de kunstenaars Lou Loeber en Dirk Koning en kwam hij in aanraking met het werk van Charley Toorop en Bart van der Leck. Zijn artistieke ontwikkeling kwam in een stroomversnelling. Zijn stijl ontwikkelde zich van realistisch tot kubistisch en zelfs abstract. Aan het schilderen in de oorlogstijd kwam hij nauwelijks toe. Na de oorlog begon hij weer te schilderen maar hierbij liep hij een kleine verwonding op die tot wondroos en bloedvergiftiging leidde. Aan zijn artistieke ontwikkeling kwam abrupt een einde door zijn overlijden.

“De climax in het oeuvre van Albert Fiks wordt gevormd door de kubistische stillevens die de schilder in de jaren dertig vervaardigde.” (Literatuur: ‘Albert Fiks, de herontdekking van een veelzijdig talent’ door Renske van der Linde-Beins en Onno Maurer, uitg. 2007). Bovenstaand werk is daar een schitterend voorbeeld van. Geschilderd in een sublieme en heldere kleurstelling waarin diagonalen en vlakken een belangrijke rol spelen. Een schilderkunstig hoogtepunt in zijn oeuvre.

Fiks A.